Warning: Creating default object from empty value in /var/www/madfar.dk/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Else pelse pølsesnak - Hjemmestoppede oksepølser. - Madopskrifter fra madfar.dk
was successfully added to your cart.

Kurv

Ud over Else fra børnesangen er Sønderjyderne det folkefærd i dagens Danmark der tager sin pølse mest alvorligt. Jeg har ikke boet i Sønderjylland siden midt i halvfemserne, men pølsesnakken har ikke ændret sig og gør det nok heller aldrig – heldigvis for det. Vi sønderjyder har det med vores pølser, som franskmændene med deres vin – vi taler ikke så meget om dem, vi spiser dem bare, MEN det skal bare være iorden for ellers går snakken.

Det er altså ikke den store raketvidenskab, at give sig i kast med hjemmegjorte pølser. Jeg har eksperimenteret en del og lad det være sagt med det samme, pølse er en fed spise og sådan skal det være. Pølser uden godt fedt er pølser uden smag, jeg har været der, glem det. 200 gram godt spæk til 800 gram kød, så spis lidt mindre men bedre, for smagens skyld.

Opskriften jeg giver dig her er med udgangspunkt i Claus Meyer’s Almanak, du kan variere kød og krydderier efter hvad du kan lide eller lige har ved hånden, feks. har jeg kommer ramsløg i mine pølser – og jo’ flere gange du har prøver, jo’ nemmere bliver det. Et godt råd, lav en stor portion så der osse er til fryseren, så skal du ikke producere så tit og det dejlig med nem og god mad til hverdagen. Og sidst men ikke mindst, brug gode råvarer. Så det igang.

PØLSE:

Sørg for at holde både råvarer og kødhakker/pølsehorn så koldt som muligt hele tiden. Kom det i fryseren af og til ellers smelter fedtet og det er ikke til at arbejde med.

 • 100 g kartofler.
 • 1 løg.
 • 1-3 fed hvidløg (afhængig af temperament)
 • 800 gram magert oksekød, spørg din slagter og sig hvad du skal bruge det til.
 • 200 gram spæk, jeg brugte letrøget spæk det gav en rigtig fin smag.
 • 3 dl mælk (ris eller soyamælk kan sagtens bruges her, hvis du ikke tåler mælk)
 • 2 æg.
 • 3 kviste rosmarin.
 • 1 tsk. stødt allehånde.
 • 1 tsk. stødt fennikelfrø.
 • 1 tsk. paprika.
 • evt. 1 tsk stærk chilli.
 • Frisk kværnet peber.
 • 2-3 meter tarm fra lam hvis du vil have wienerpølse eller fra gris til grillmedister.

Sådan gør du:

Hak kød og fedt på kødhakkeren (eller spørg din slagter om han vil gøre det, hvis ikke du har en kødhakker)

Løg, hvidløg og kartofler skrælles og skæres i grove stykker, kom det hele i en gryde og kog mør i ca. 20 minutter. Hæld vandet fra og mos med piskeris, lad det køle af.

Bland nu mosen med farsen, salt, mælk, æg og alle krydderierne. Steg en prøvedelle og smag om den er som du vil have den eller om den skal justeres med salt og peber. Stil farsen på køl 1 time.

Nu kan du stoppe tarmene med farsen. Sørg for at have ca. 10 cm i starten af tarmen, det skal bruges til sidst til at slå knude med. Kræng tarmen på pølsehornet og kom farsen i, sørg for der ikke kommer lufthuller i, men fyld ikke tarmen for hårdt så kan den sprænge.

Når alt farsen er brugt skal du slå knude i begge ender, derefter skal vi dreje pølsen af. Drej pølserne af i passende størrelse lad den hvile i et pat timer. Kog herefter pølserne i ca. 20 minutter ved svag varme, så du sikker på de er helt tilberedte, nu kan de steges, grilles eller kommes i fryseren.

Velbekomme og god fornøjelse.

Madfar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.