Warning: Creating default object from empty value in /var/www/madfar.dk/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Flæskesteg med hele svineriet. - Madopskrifter fra madfar.dk
was successfully added to your cart.

Kurv

Nu nærmere det sig det jul der. Indrømmet jeg glæder mig som et lille barn, måske nok så meget til gaverne, men nok mere til andestegen og flæskestegen. Og ikke mindst at i år skal vi have huset fuld af gæster og vi er for det meste bare os 4. I år bliver vi en lille flok på 8 så der skal både laves and og flæskesteg så alle kan føle det er rigtig jul.

Den anden aften holdte jeg ‘generalprøve’ på flæskestegen, og hvad gør det at vi så skal spise flæskesteg 2 gange på en uge, det smager jo skide godt. Så til jer kære læsere kan ifølge med her hvad jeg gjorde og som også bliver det jeg holder mig til juleaftenen.

Vil du også have andesteg så KLIK HER og få opskrift på andesteg.

Dette brugte jeg:

 • Flæskesteg ca 1.5 kg
 • 1 kg små kartofler
 • 2 dl sukker
 • 75 gram smør
 • ½ dl vand
 • 1/2 rødkål – den anden halvdel bruger jeg til rå rødkålssalat.
 • 1 appelsin – fintrevet skal og presset saft
 • 5-10 kardemomme kapsler
 • 1 lille stang kanel
 • 5 enebær
 • ½ dl æbleeddike
 • 2-3 spsk rørsukker
 • 3 dl kirsebærvin – du kan også bruge rødvin eller ribssaft

Kogt rødkål:

Denne kan du med fordel lave dagen før, den skal simre et par timer og du er godt hjulpet på vej, når den bare skal varme op dagen efter.

Start med at halvere rødkålen og snit den i småtern, pas på ikke at det bliver alt for finthakket så bliver kålen smattet når den er færdig kogt. Kom en spsk andefedt eller små i en gryde og svits kålen blank, den skal ikke tage farve. Lav en tepose med kryderierne, hæld væde, appelsinksal/saft og sukker ved kålen og kom krydderiposen ved.

Lad nu kålen små simre ved lav blus et par timer, rør ind i mellem og tjek konsistensen. Spæd evt. til med vand eller vin undervejs hvis kålen koger tør. Smag til med æbleeddike, sukker, salt og en anelse kværnet peber.

Brunede Kartofler:

Sørg for at kartoflerne er kogt og pillet i god tid, gerne om formiddagen. Kartoflerne koges så de er semi færdige, resten ‘koges’ færdig i karamelem. Varm en stor pande op og smelt sukkeret. På en anden pande småsteger du kartoflerne i lidt smør. Når sukkeret til sættes smør og når det er bruset af tilsættes en smule vand. Lad karamellen koge op. Hæld nu karamellen over kartoflerne i den anden pande. Vend kartoflerne jævnligt så karamellen sætter sig hele vejen rundt. De brunede kartofler er færdige efter ca. 20 minutter.

Flæskesteg:

Forvarm ovnen til 230 grader. Tag stegen ud 1 time før brug og stil den på køkkenbordet ved stuetemperatur. Gå sværen efter og sørg for at slagteren har skåret sværen så den ikke hænger sammen nogen steder. Salt godt med flagesalt, sørg for der kommer salt i hver en rille. Kom kryddernellike og laurbærblade i hver3-4 rille.

Stil stegen på en rist i en bradepande. Start med at stege 15 minutter ved 230 grader. Hæld 3-4 dl vand i bradepanden og skru ned på 180 grader.

Efter 30-40 minutter tager du vandet af bradepanden, dette skal bruges til sovsen. Steg videre til flæskestegen når en kernetemperatur på 62-65 grader. Lad flæskestegen hvile på risten i bradepanden ca 25-20 minutter på køkkenbordet.

Er sværen ikke sprød som ønsket så sørg for at give den grill de sidste 10 minutter. Alle vil have sprøde vær, så hold øje undervejs.

Sovsen:

Du kan med fordel bruge en fond fra tidligere du har lavet steg, men har du ikke det skal du ikke fortvivle, du kan stadig lave en sovs der rykker.

Smelt 100 gram smør i en passende gryde. Lad smørret bruse af og blive en smule nøddebrunt, men pas på det ikke brænder så skru evt. lidt ned for blusset. Tilsæt 3 spsk hvedemel og pisk godt igennem. Lad melet ‘brune’ lidt af (ca 10 minutter) ved svag varme, hold øje for pludselig brænder melet og det vil vi ikke have. Tilsæt din fond/stegesky og pisk godt igennem. Har du ikke fond/stegesky nok tilsæt kogevandet fra kartoflerne, eller kogende vand. Varm sovsen godt igennem og tilsæt evt. 1 stor spsk ribsgelé og sovsekulør. Smag til med havsalt og kværnet peber.

Anret nu det hele på de smukkeste fade du har. Julen må gerne være ekstra pompøs så brug det bedste det har. Jeg elsker fine glas og service, det må gerne være blandet så det ikke bliver kvalmende pænt (hvis du forstår)

Jeg håber dette kan hjælpe dig på vej til en af årets store fester. Og med ønsket om en rigtig skøn jul til alle jer læsere og jeres nærmeste. Uden jer ville det blive lidt småkedeligt for at sige det mildt. Så 1000 tak til alle nye som gamle læsere.

Thomas Madfar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.