Med inspiration fra aarstiderne i uge 40 fik jeg endelig taget mig sammen til at lave kalvefrikaé. Alle i huset har fået sig en ny livret til samlingen.

Hemmeligheden bag den gode hvide sauce er, at den laves med en legering af æggeblommer og yoghurt (eller fløde hvis du synes fedtprocenten skal have en nøk opad) Måske vidste du det, jeg gjorde ihvertfald ikke. For mig er det smag og barndomsminder, dog mindes jeg at sovsene altid var jævnet eller opbagt og desværre med (gud forbyde det) margarine, der var ihvertfald ingen der kom æggeblommer i. Jeg er på ingen måde fedtforskrækket, men foretrækker dog, at det er sunde fedtstoffer som olivenolie, gammeldags kærnet og økologisk smør og nogen gange kokosfedt.

Dette brugte jeg til 2 voksne og 2 børn + 1 lidt til fryseren.

  • 750 gram kalvekød.
  • 2 fed hvidløg.
  • 1 kg gulerødder.
  • meljævning ca 2 spsk. mel udrørt i vand.
  • 4 æggeblommer, røres sammen med yoghurt.
  • 1 dl yoghurt naturel.
  • krydderurter – persille, dild og purløg.
  • 1 tsk knust sort peber.
  • Ris: kog risene med 1/4 stang kanel, 1 nellike, 1 tsk knust sort peber og lidt salt.

Sådan gør du:

Kog kalvekødet med rigelig vand sammen med hvidløget. Skum af for urenheder når det koger. Tilsæt lidt salt. Skum af igen og lad det simre i 1- 1 1/2 time, til kødet er mørt. Skræl gulerødderne og flæk dem på langs, kog dem med de sidste 5 minutter så stadig har en del bid. Der er ikke noget værre end skamkogte gulerødder. Tag derefter kød og gulerødderne op og hold dem varme. Vurder om der er for meget suppe, eller om det er passende. Sigt evt. suppen. Jævn suppen til en cremet konsistens. Pisk æggeblommerne med yoghurt og kom det ned til den varme sauce. Kom gulerødderne og kalvekødet (som du har skåret i passende tern) tilbage i saucen og varm igennem.

Server med de kogte ris, eller en god kartoffel.

Velbekomme og god fornøjelse.

Madfar.

Leave a Reply