En som virkelig har begået nogle fabelagtige palæoopskrifter er Thomas Rode Andersen.

Jeg har spist palæo on/off i flere år, jeg tager gerne en tur på nogle uger i denne omgang napper jeg 12 uger 99% palæo, der skal lige være en lille plads til ’smuttere’. Jeg gør det for at få energi og smide et par overflødige fedtdepoter, og ja det virker. Og ja, jeg kommer til at savne mit hjemmebagte brød af fuldkornshvede det næste stykke tid, men sådan må det være.

En opskrift jeg glædet mig meget til er kødsovs med ’spaghetti’ fra Thomas’ før nævnte bog. Hjerter og kråser er ikke noget jeg har gjort så meget i før (desværre) jeg er nysgerrig og holder meget af at prøve nyt, så glæden er ekstra stor.

Jeg fandt hanekråser og hjerter i Salling Super til omkring 35.- pr pakke. Det må siges at være billigt og der er mad til os 4 til et par dage. Generelt synes jeg det er synd og skam vi ikke spiser mere indmad, det er trodsalt et dyr der har ofret livet for at give mig mad på bordet, derfor føler jeg at alt skal bruges hvad bruges kan.

Grøntsagerne til opskriften kan varieres efter årstid, denne ret kan nemlig sagtens laves om sommeren. Så den stod på et par persillerødder, hvidkål og porrer. Men kunne sagtens have været brugt med spæde sommergrøntsager. Nå nok for nu, videre til opskriften som jeg håber du vil prøve for den er genial og velsmagende. Opskriften er til 2 voksne og 2 børn og der er mad til et par dage.

Dette skal du bruge:

Kødsovs:

  • 400 gram hanekråser.
  • 400 gram hanehjerter.
  • Du kan også bruge fra kylling.
  • 100-150 gram gourmetbacon fra Aalbæk.
  • 125 gram champignoner.
  • 10 gram tørret karljohan svampe, udblødt i 2dl kogende vand.
  • 2 dl hønsefond.
  • 2 ds. hakkede tomater.
  • 3 skalotteløg.
  • 2 laurbærblade.
  • 3 fed hvidløg.
  • 2-3 spsk æbleeddike.
  • Det hvide fra 1 stor porre.
  • 1/4 knoldselleri.
  • 1 lillehåndfuld bredbladet persille + ekstra til servering.
  • Frisk timian.

Sådan skal du gøre:

Skyl kråser og hjerter grundigt under koldt rindende vand. Tør kødet godt i et rent viskestykke, så det er helt tørt. Alt kød køres på hakkemaskine, stilles til side og herefter køres grøntsagerne og stilles til side. Varm 2 spsk svine eller gåse fedt i en stor gryde og når fedtet er varmt nok kommer du din fars her i. Lad det stege godt igennem, på et tidspunkt afgiver kødet noget væde, lad det koge ind til kødet steger igen, tilsæt evt. mere fedt til stegning. Kom grøntsagerne i og lad kødsovsen simre i 1 time, rør igennem undervejs så det ikke brænder på.

Smag til med æbleeddike, havsalt og kværnet peber. Drys med hakket bredbladet persille.

‘Spaghetti’:

  • 1/4 knoldselleri.
  • 1/4 hvidkål.
  • 1 stor rød peberfrugt.
  • 1 stor gul peber frugt.
  • 1 stor courgette, fri for det hvide og kerner i midten.
  • 1 stort løg.
  • 1 stor persillerod.

Sådan skal du gøre:

Alle grøntsager vaskes og rengøres og skæres i tynde ’spaghetti strimler’. Varm lidt olivenolie i en stor gryde og varm grøntsagerne ved middel varme. Det skal ikke tage farve. Damp grøntsagerne under låg til de er møre ca. 15 minutter.

Server retten og nyd den, for hold kæft hvor er det intens og lækker smag. Og ungerne elsker den allerede og er noteret som ny favorit. Også genialt at ’skjule’ grøntsagerne i kødretten ved at hakke det på maskine først, god idé til forældre der har svært at få deres børn til at spise grøntsager.

Tak til Thomas Rode Andersen for inspiration til opskriften, glæder mig til flere af slagsen.

God fornøjelse og velbekomme.

Madfar.

Leave a Reply