Warning: Creating default object from empty value in /var/www/madfar.dk/public_html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Koldhævet bondebrød. - Madopskrifter fra madfar.dk
was successfully added to your cart.

Kurv

Denne opskrift er for de øvede. Det er en våd dej, så den er sværere at arbejde med. Men fortvivl ikke, knækker du først koden på dette brød, så vil du ikke have andet.

Dette skal du bruge:

  • 700 gram + 50 gram lunken vand 26grader.
  • 200 gram surdej.
  • 10 gram økologisk gær.
  • 800 gram stenmalet økologisk hvedemel.
  • 200 gram økologisk groft mel efter eget ønske.
  • 20 gram havsalt.
  • En god bagespartel i metal
  • Røremaskine og hævekurv

Sådan gør du:

Dag 1:

Gør alle ingredienserne klar. Kom 700 gram lunken vand i røreskålen, opløs gæren heri. Tilsæt melet lidt ad gangen mens maskinen kører, på laveste omdrejninger i ca. 5 minutter, eller til alt melet er blevet vådt. Lad hvile i 30 minutter. Tilsæt de 50 gram lunken vand og salt og kør på laveste omdrejninger. Dejen er en meget våd dej, men fortvivl ikke den skal nok samle sig. Lidt efter lidt giver du røremaskinen fuld gas, ælt dejen i ca. 10-15 minutter. Dejen skal samle sig og slippe skålen med ’flop’ flop’ lyd så er den færdig æltet.

Kom dejen i en lufttæt beholder smurt med en smule olivenolie. Stil den i køleskabet til dagen efter. Mindst 12 timer, gerne mere. Jo længere dejen hæver des mere kompleks smag udvikles der i brødet.

Dag 2:

Hæl dejen ud på et meldrysset bord. Arbejd med at trække dejen ned mod bordet og samle den ind mod midten 1/3 ad gangen. Sørg for at have lidt mel i hænderne. Fold dejen sådan ca. 10-20 gange, stram dejen sammen til en stor kugle, ved at køre hænderne ind under dejen. Den skal være stram og glat i overfladen. Derefter vipper du dejen i hævekurven med bunden opad på dejen. Lad dejen stå og hvile tildækket ved stuetemperatur i 2-3 timer eller til den har hævet til dobbelt størrelse.

Tænd ovnen 1 time før dejen skal ind på 250 grader og kom din bagesten med. Kom en dyb bradepande i bunden. Når ovnen er klar vippes dejen over på bagestenen. Kom 2-3 dl kold vand i bradepanden så der dannes damp. Bag brødet 15 minutter. Skru ned på 220 grader og tag bradepanden ud. Bag yderligere 15-20 minutter. Tag brødet ud og afkøl på bagerist.

Du får ganske enkelt noget af det bedste brød du har bagt og smagt.

Tip: tilsæt evt. udblødte rugkerner.

God bagelyst.

Madfar.

Join the discussion One Comment

  • […] Kog pastaen. Varm en pande ved middel varme med olivenolien og 1 knust fed hvidløg i et par minutter. Kom tomaterne heri og steg videre 5 minutter. Kom pastaen i og vend godt rundt i panden. Spæd til med vandet fra pastaen som sauce så den jævnes. Vend pastaen godt rundt igen og tilsæt persille og sluk for varrmen. Anret kyllingelårene på og server med godt brød. Opskrift på brød HER […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.