Har sagt det før og siger det gerne igen: Der findes ikke meget pålæg af høj kvaliet, derfor kan vi lave det meste selv. Lav nogle halvstore portioner og frys det ned, så har du altid lækkert pålæg at hive ud af fryseren.

Denne her opskrift er inspireret af Adam Aamann som jo om nogen har genopfundet smørrebrødets værdighed i det 21. århundrede.

Den her er rigtig mormor/morfar agtig, det var ihvertfald dem jeg kom til at tænke på da jeg lavede den. Jeg mindes min mormor, som altid lavede det meste selv fra bunden i hendes i køkken. De havde en kæmpe køkkenhave, en gris der blev fedet op og høns der fes rundt mellem ærterækkerne om sommeren. Det er der jeg henter min inspiration, fra barndommen. Det er det jeg prøver at give videre til mine egne børn. Husk at det mest arvelige du vidergiver til dine børn er kostvaner, så hvorfor ikke give dem nogle gode minder de kan bruge senere i livet hvis de vil.

Nå det var pateen vi kom fra….

Stor portion så der er til fryseren.

Dette skal du bruge:

  • Metalforme til baging af pateen, eller pateskåle hvis du har.
  • 800 gram nakkefilet – friland eller øko vælg det bedste.
  • 250 gram kalvelever, svinelever kan også bruges.
  • 400 gram svinespæk.
  • 3-4 enebær, knuste.
  • 3-4 laurbærblade + ekstra til pynt.
  • 1 1/2 dl fløde.
  • 1 gulerod i tern.
  • 150-200 gram knoldselleri.
  • 2-3 fed hvidløg.
  • 1 løg.
  • 1 stor håndfuld bredbladet persille.
  • 5 cl. aquavit, jeg brugte linje, men brug den snaps du nu lige har.
  • 2 æg.
  • 150 gram hasselnødder, hele.
  • 6 kviste timian.
  • 20 gram havsalt.
  • Kværnet peber.

Sådan skal det gøres:

Tag halvdelen af nakke fileten (400 gram) og kog det mørt i ca. 1 1/2 time sammen med løg, 3-4 laurbærblade, knoldselleri, gulerod, lidt slat og et drys peberkorn. Lad det trække i væden til det er kølet en del ned, gerne til dagen efter. Herefter pluker du det i grove stykker.

Lever, 400 gram rå nakkefilet, løg, hvidløg, spæk og persille hakkes groft på en kødhakkemaskine. Farsen skal kryderes med salt, peber, enebær og snaps. Rør det godt sammen, kør det evt. på en røremaskine med den brede krog.

Æggene og flødes røres godt sammen, bland det hele i farsen, sammen med det plukkede kogte kød og hasselnødderne. Lad farsen trækkes på køl natten over.

Kom nu farsen i formene og pynt med timiankviste og laurbærblade. Bages i forvarmet ovn på 160 grader i ca. 70 minutter. Lad pateen trække på køl til næste dag. Det tager lidt tid, men det nemt. HUSK smag tager tid.

Velbekomme og god fornøjelse.

Madfar.

Leave a Reply