Denne ris a la mande er ikke nødvendigvis et sundere alternativ end den ‘goe gamle’ men måske dog et mindre usundt alternativ, hvis du kan høre forskellen. Nu er jeg jo’ ikke den store tilhænger af mælk, ment på den måde at det ikke behøves at skylles ned i litervis, i mine øjne er der for mange unødvendige mættede fedtsyrer i og ja der findes forskellige andre mælk der smager meget mere fantastisk end komælk – det være sig havre,- ris,- mandel,- hirsemælk bare for at nævne nogle få. Hvad er mere nærliggende end at bruge rismælk til risengrøden og som vi i dette tilfælde skal bruge til Ris a la mande.

Det er pærelet at lave og det smager jo osse godt den ene gang om året vi spiser det her i hjemmet. For det er noget der hører julen til, men dermed ikke sagt at det behøves at være fuld af sukker og andet skrammel som findes i den købte udgave, som jeg har set kommer som pølse, bvadr. Jeg skal ikke spille hellig, men ikke alt mad er ok i købeudgaver. Det er tilgengæld Meyer’s kirsebærsovs, den er så hamrende gennemført og har den mest intense smag af jul du kan finde på glas. Og så er det lavet af mennesker der elsker mad og gerne vil give andre det samme, nemlig mad der gør godt og ikke mindst smager godt og så er den lavet af danske kirsebær. Den er værd at gå efter, ja den er dyrere end sjakset på karton men der er ingen vej tilbage når du først har prøvet den, så pas på.

Du får min udgave af ris a la mande her:

  • Du skal bruge til 4 anrettet portioner:
  • 160 gram økologikse grødris
  • 1 Liter rismælk
  • 1 tsk vaniljepulver (ikke sukker)
  • 2 spsk birkesød eller rørsukker + 1 knivspids havsalt
  • 1 glas Meyer’s Kirsebærsauce
  • 1/8 L økologisk fløde (havde ikke mere end det og det passede fint)
  • mandler efter behag, jeg brugte ca 2 DL hakkes semifin i foodprocessor

Kom risene i gryden sammen med mælken og vaniljen og kog op og lad simre under låg i ca 40 minutter, husk at røre af og til så det ikke brænder på. Rismælk brænder ikke så let på som komælken den gør. Kom grøden på køl til dagen efter.

Dagen efter:

Kom birkesød i fløden og pisk den til flødeskum. Vend mandler i grøden og derefter vender du flødeskummet i, anret ris a la mnde og er du i det lune hjørne så har du sørget for at der er mandelgave.

Velbekomme og go’ jul

MadFar

Leave a Reply