Der er ikke noget som hjemmebagt brød lavet på surdej, det er og bliver nr 1.

Men hvordan får man fantastiske, rustikke, velsmagende og lækre brød. I min verden er tricket surdej. Jeg har en jeg startede for en 7-8 år siden, det eneste det kræver er at den bliver ‘fodret’ en gang imellem med vand og mel for ikke at gå istå. Det er ikke sikkert de første par brød bliver ideele med din ‘unge’ surdej, men fortvivl ikke, når du først er kommet godt igang med at kende både din dej og ovn og får lavet nogle lækre brød, vil du fremover ikke spise andet. Med andre ord, surdej giver brød du ikke kan undvære.

Du skal bruge:

  • Vand, lige nok til dejen bliver blød.
  • 1/2 kg økologisk rugmel, økologisk mel indeholder flere gærceller.

Dag 1.

Bland mel og vand i en skål. Stil skålen ved stuetemperatur feks. på køkkenbordet og dæk den med et viskestykke.

Dag 2.

Dejen begynder nu at boble. Lad den endelig passe sig selv denne dag.

Dag 3.

Dejen bobler stadig og er nu blevet en smule grå i det. Rør ca. 1 dl mel i og lidt ekstra vand, så konstistensen bliver den samme som dag 1. Igen stilles dejen på køkkenbordet.

Dag 4.

Nix pille, boble boble.

Dag 5.

Nu dufter dejen af øl, malt og gær og farven er nok noget nær askegrå. Dejen har nu fået masser af naturlig gær. Nu tilsætter du ca. 1 kg mel og vand til konstistensen er elastisk, lidt dast i det og ikke klistrer. Ælt dejen godt og tag herefter 500 gram dej fra til næste gang, der du skal bage brød. Herefter kommer du den i en bøtte eller et stort glas og stiller i køleskabet.

Så skal den bare ‘fodres’ en gang imellem for at opretholde gærkulturen. Brødet bliver bedre jo ældre din surdej bliver. Det bliver nemmere og nemmere at bage, når du med tiden har fået noget rutine. Det tog mig lang tid at bage det perfekte brød, idag ekperimenterer jeg gerne med korn og mel sorter, alt efter temperament og humør.

God fornøjelse og velbekomme.

Madfar.

Join the discussion 2 Comments

  • Steffen siger:

    Hej Madfar.
    I hvilket forhold opfrisker du din surdej og hvor længe inden du vil ælte dit brød, gør du det?
    På forhånd tak.
    Mvh
    Steffen.

    • Hej Steffen
      Jeg holder den levende ved at tilsætte 3 dl mel og 3 dl vand hver dag. Du kan også komme fløde eller mælke rester i. Hvis den ‘dør’ og bliver dårlig hvilket sker en gang imellem så laver jeg en ny. Det er imø en skrøne at en biga/surdej bliver bedre jo ældre den er, det vigtige må være den er frisk og syrlig og dufter øllet og dejlig.

Leave a Reply