Der er ikke noget som hjemmebagt brød.

Mange af os forbinder det med noget besværligt stads der tager alt for meget af ens tid. Ja, det tager altså lidt tid når tingene skal gøres fra bunden af og hvad så? har du først knækket brødkoden og fundet kærligheden i eget brød er der ingen vej tilbage. Industriens brød som fylder i supermarkederne gør mig sgu trist, ikke mindst prisen taget i betragting i forhold til hvad vi får for vores penge. Jeg ved ikke med dig, men jeg får altså den der tanke om ‘det der kan jeg sgu gøre bedre selv og det til færre penge.

Her får du endnu en nem opskrift på brød. Få din grundopskrift på brød ind på ryggraden og modificer så din dej ud fra den, enten via krydrerurter, anden slags mel osv. Det svære ved flere af mine opskrifter (eller det egentlig bare en vane sag) er at der er mere væde i disse deje end almindelige opskrifter. Det giver saftigere brød og skøn skorpe med lækker bid i.

Dette skal du bruge:

  • 700 gram hvedemel – brug nu det bedste feks. Aurions biodynamiske.
  • 300 gram svedjerug – også her er Aurions rigtig god.
  • 10 gram økologisk gær.
  • 800 gram lunken vand (26grader) vand.
  • 200 gram surdej – klik for opskrift HER.
  • 20 gram havsalt.

Du kan selvfølgelig lave et grovere brød med mere rugmel og mindre hvedemel, da skal du bare huske at tilsætte mere vand.

Sådan gør du:

Tag et stort fad og rør salt, surdej, gær og halvdelen af vandet sammen, lad derefter stå i 5 minutter. Kom derefter mel og resten af vandet i lidt ad gangen og ælt dejen sammen til alt melet er vådt og der ingen tørre klumper er mere. Du kan evt. røre dejen på røremaskinen, men det hurtigere og nemmere at bruge hænderne.

Kom alt dej i en plastbeholder penslet med en smule olivenolie, sørg der er låg på som slutter helt tæt. Sæt dejen i køleskabet i 12-20 timer.

2.dag:

Kom dejen ud på et meldrysset bord og sørg for at have lidt mel på hænderne. Tryk dejen let uden at den helt mister pusten. Del dejen i 2 store stykker og del herfter stykkerne i yderligere 6 stykker så du ender med 12 lige store stykker dej. Fold brødene/dejen ind over sig selv 3-4 gange og efterhæv på meldrysset plade i ca 1 time eller til ca dobbelt størrelse.

Sæt ovnen på 250 grader med en stenplade i midten og en bradepande i bunden. lav et snit i brødene på ca. 1 cm dybde bag brødene ca 17-20 minutter, lige inden du lukker ovnen kaster du 3 DL koldt vand i brade panden for at skabe damp. Det giver en fantastisk skorpe og sørger for at brødene hæver lidt langsommere under bagningen og derved undgår du at de flækker.

Køl brødene af på en bagerist og nyd dem med koldt økologisk smør. Kan sagtens fryses ned.

God fornøjelse med bagningen.

Madfar.

Leave a Reply