Jeg elsker and. Det er desværre ikke så meget and der bliver sat på middagsbordet herhjemme som jeg gerne ville, men der er specielt 2 gange om året jeg altid laver and. Det er til mortensaften og til jul. Jeg laver det helt klassisk med brunede små kartofler og lækker andesovs. Dog kan jeg godt lide når den serveres med sprød rødkål, det giver noget lækkert, let friskhed, til den ellers tunge ret. Her har jeg så godt nok lavet både en rå og en kogt rødkål, det gik nu helt fin i spænd med hinanden.

Sådan gør du:

Rengør anden ved at fjerne evt. indvolde og evt fjerrester. Klip vinger og halsen af, det skal bruges til sovsen. Tør ind og udvendig med køkkenrulle. Salt anden både indvendig og udvendig. Fyld anden med 3 blommer som er skåret groft og ca 10-15 franske spisekastanjer. Steg anden 15 minutter ved 175 grader med brystsiden nedad, med en bradepande under. Herefter vendes anden med brystet opad og steger yderligere ca. 45 minutter pr kg. Hæld afsmeltet fedt fra så det ikke bruner og kom et par dl vand i.

Andesovs:

  • 50 gram smør
  • 2 skalotteløg finthakket
  • 2 fed hvidløg finthakket
  • vingespidserne, kråse, hals og evt. indvolde – er du heldig ligger det hele i en pose inde i anden.
  • 2 dl rødvin – faktisk brugte jeg kirsebærvin denne gang og det var helt kanon.
  • 1 gule- eller persillerod
  • 1 dl 38%fløde
  • 3-4 dl ande- eller hønsefond eller vand
  • 2 spsk tomatpure
  • 4 kviste timian
  • havsalt
  • kværnet peber
  • æbleeddike

Brun vingerne med kråse, hals og indvolde i smør ved høj varme. Tilsæt løg, rod og tomatpure og varm yderligere et par minutter. Tilsæt timian og rødvin, når vinen er bruset af tilsættes fond. Skum fedtet af og lad simre i en lille time ved svag varme. Sigt nu skyen, husk også det fra bradepanden.

Reducer for at opnå en kraftigere smag. Tilsæt fløden. Skal sovsen være en tand mørkere så brug lidt tamari eller kulør. Smag til med havsalt, kværnet peber og æbleeddike. Er sovsen blevet til den tynde side kan du evt. jævne den.

Sprød rødkål:

  • 4-5 appelsiner
  • 1-2 store spsk akacie honning
  • 2 håndfulde hasselnødder eller valnødder
  • Knap et halvt rødkål

Snit rødkålen i tynde finde strimler. Rist nødderne til de er godt mørke, pas på de ikke brænder. Tag panden af pladen og 4-5 minutter efter når det hele er kølet lidt ned tilsættes 1 spsk akacie honning over som nødderne kan hygge sig i. Kom rødkålen op i en stor skål og tilsæt kødet fra halvdelen af appelsinerne. Pres saften fra resten af appelsinerne og pisk den sammen med 1 spsk akaciehonning. Så kommer du saft over kålen og vender det, lad stå og trække 30-60 minutter ved stuetemperatur. Lige inden servering lægger du valnødder på.

Kogt rødkål:

Dette skal du bruge:

  • 1/2 stort eller 1 lille rødkålshoved.
  • 2 spsk andefedt eller smør.
  • 1 ½ dl æbleeddike
  • 3 dl rødvin også her kan du køre kirsebærvin, det gjorde jeg
  • Skal og saft fra 1 økologisk appelsin.
  • 1 dl honning.
  • 50 gram brun farin
  • havsalt og frisk kværnet peber.
  • Tepose med krydderier:
  • 2 laurbærblade.
  • 1 kanelstang.
  • 1 stjerneanis.
  • 4 hele allehånde.
  • 2 nelliker.
  • 1 spsk koriander.

Sådan gør du:

Skær rødkålen i kvarte og snit det fint. Sauter kålen i fedtet, det må ikke tage farve. Når kålen er faldet godt sammen, kommer du æbleeddike på og koger det ind til det halve. Kom resten af ingredienserne i og lad rødkålen simre i ca 45 minutter. Tjek om kålen har en passende konsistens, personligt kan jeg godt lide der stadig er lidt bid i kålen.

Få opskrift på flæskesteg her.

Velbekomme og god fornøjelse.

Madfar.

Leave a Reply