Har skrevet det før og skriver det gerne igen – at finde kødpålæg i lødig kvalitet, kan være en kunst i sig selv…

Prøv at finde pålæg i økologisk kvalitet, det så en ting. Prøv at finde pålæg uden alt for mange e-numre, sukker (eller andre navne for sukker) uden for meget industrisalt/nitrit osv. osv. det ikke nemt.

Der findes heldigvis producenter og eller slagtere, der trods alt lave kød pålæg i høj kvalitet, der er desværre bare alt for langt mellem snapsene.

Så når jeg har tid, går jeg gerne i sving med at lave noget af det selv.

Så til påske var det nærliggende at lave en rullepølse af dansk økologisk lam. Lam som havde gået i bla. en nåleskov og spist skovbundens urter og som var produceret forholdvis lokalt. Spørg din slagter hvilke muligheder du har for at bestille kød af høj kvalitet, stil krav til ham/hende, de har som regel fagligt stolthed som de gerne viser frem.

Igen må jeg ty til inspiration hos Adam Aamann som herhjemme regnes for at være smørrebrødets konge nr 1, ihvertfald i mine øjne.

Så få bestilt et lammeslag/bryst uden ben hos din lokale slagter.

Dette skal du bruge:

1 1/2-2 kilo lameslag/bryst uden ben.

1. dag:

  • 60 gram hav eller stensalt.
  • 10 gram rørsukker.
  • 1 spsk. korianderfrø.
  • 10 sorte peberkorn.
  • 2. dag:
  • 1 stort løg.
  • 2-3 fed hvidløg.
  • 1 lille håndfuld mynteblade, finthakket.
  • 1 stor håndfuld bredbladet persille, finthakket.
  • evt. et par stilke rosmarin, finthakket.
  • Kogelage:
  • 200 gram rodfrugter, skrællet og klargjorte. Knoldselleri eller persillerødder bruger jeg.
  • Persillestilke, tag dem fra den hakkede persille.
  • Et par løg, stik 2-4 nelliker i hver.
  • Rosmarin stilke.
  • 4 laurbærblade.

Dag 1:

Knus alle krydderierne i en kaffemølle og bland med salt og sukker. Gnid lammeslaget godt ind i krydderblandningen, kom det i en plastbøtte med låg og lad det trække 24 timer.

Dag 2:

Sauter løg i en pande, kun så de bliver bløde må ikke tage farve. Tilsæt persille, hvidløg, mynte og rosmarin. Sauter yderligere et par minutter.

Skyl lammeslaget for krydderier og tør det godt med et viskestykke. Fordel løgblandingen på lammeslaget og snør det sammen med bomuldssnor. Grillguru viser her hvordan du snører en rullepølse.

Kom rullepølsen i en stor gryde og hæld koldt vand på til det dækker. Kog op og skum for urenheder. Tilsæt kryderurterne og kog rullepølsen ved svag varme ca. 1 1/2 time.

Når rullepølsen har kogt tager du gryden af og stiller den et koldt og lader rullepølsen trække 12-24 timer i suppen.

Tag lammerullepølsen op af suppen og tør den godt af med et viskestykke. Steg rullepølsen i smør så den bliver flot gyldenbrun helevejen rundt. Kom den herefter i pres i en rullepølsepresser, eller mellem 2 fade med en tung sten på.

Lad rullepølsen blive helt gennemkold, gerne et par timer eller i køleskab til næste dag.

Nu har du fantastisk hjemmelavet lammerullepølse, helt uden sjove numre og andet pjat.

Server med æble/blomme-chutney, rødløg og hjemmebagt rugbrød. Se opskrifterne her.

Æble/blomme-chutney.

Hjemmebagt rugbrød.

Se også opskrift på rullepølse af gris her.

Velbekomme.

Madfar.

Leave a Reply