Det her rugbrød er fuld af saft og kraft, og har du først fået en god rytme med at bage dit eget brød, så er der ingen vej tilbage, du bliver simpelthen afhængig af det – på den gode måde så at sige.

For år tilbage blev jeg simpelthen så træt af det køberugbrød man kan få rundt omkring i butikkerne ja også dem hos bagerne. Det kunne jeg gøre bedre selv. Og så er der ikke engang rug i brødet men hvedemel der bliver bagt med sirup så det får den mørke farve?!

De første 100 brød du bager er ‘forsøgsbrød’. De kan sagtens spises men jo’ flere brød du bager, jo’ bedre bager bliver du – ligesom alt andet her livet. Men jeg må sige, anskaf dig en røremaskine. Det er og bliver det nemmeste når du skal bage. Så anskaf dig en røremaskine af en rimelig kvalitet så er du halvvejs.

Du får en opskrift på et brød som er inspireret af opskrifterne fra Aurion i Hjørring. Du kan variere dem i en uendelighed, brug solsikkefrø, hørfrø og græskarkerner osv. brug forskellig mel, jeg bruger ofte kæmpedurum istedet for svedjerug, det giver et lysere brød og det falder som regel i god jord hos børnene, uden det smadrer deres blodsukker.

Brødet bliver bedst med surdej, opskrift på surdej findes her KLIK HER!

Der er til 2 brød på ca. 900 gram, jeg bager det ofte som et helt rugbrød, det kræver du har en stor brødform.

Dette skal du bruge:

  • 6 dl vand, ca. 40 grader.
  • 300 gram speltmel.
  • 500 gram svedjerug.
  • 16 gram salt.
  • 100 gram surdej – HUSK tag en klat fra til næste gang der bages.

Sådan gør du:

Bland vand, melet, surdej og salt lidt ad gangen. Dejen skal æltes godt sammen til den bliver blød og smidig. Rugbrød er mere lind og våd end andre brød. Kom dejen i 2 smurte brødforme og dæk med fugtugt klæde. Brødene skal hæve 2-3 timer ved stuetemperatur, de skal hæve ca. 2 cm. Bag i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 85 minutter til en kernetemepratur på 98 grader. Du kan måle temperaturen med et stegetermometer.

Tag nu brødene ud af formene og lad dem køle af. Brødet er bedst at skære den næste dag.

Tip: smager helt kanon med økologisk kærnet smør.

God fornøjelse med bagningen og velbekomme.

Madfar.

Leave a Reply